tisdag 11 november 2014

Godaste morotsbrödet!

Var så sugen på nybakat bröd igår, men är rätt trött på att sådant bröd aldrig är lika saftigt till dagen efter. Kikade därför upp recept på morotsbröd och modifierade det för en lite nyttigare variant. Det blev riktigt gott. Även imorse var det så saftigt, mycket tack vare morötterna. Varsågoda, här kommer det..

Saftiga morotsrutor

5 dl lättmjölk
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
200 g finrivna morötter (ca 2 st)
2 msk brödsirap
4 dl vetemjöl special
9-10 dl rågsikt
1-2 tsk salt
ev. mortlad/malen kummin
flingsalt

Gör såhär:

  1. Värm mjölken till fingervarmt, dvs. 37 grader. Häll över mjölken i en bunke och smula ner jästen. Rör om tills all jäst lösts upp.
  2. Tillsätt olja, morötter, sirap, salt och ev. kummin. Rör om.
  3. Häll i nästan allt mjöl (spara lite till knådningen) och arbeta ihop degen. Behöver bara knådas ett par minuter. Låt jäsa under duk i ca 30 min.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ett par minuter till. 
  5. Smörj en långpanna av teflon med rapsolja. Lägg i degen och tryck ut den i pannan så den täcker hela botten.
  6. Mjöla en vass kniv och skär degen i rutor, förslagsvis 18 st rutor. Nagga degen. Strö över lite flingsalt och ev. kummin.
  7. Jäs under duk ca 30 min. Grädda sen i mitten av ugnen på 225 grader ca 18 min.
  8. Ta ut brödet ur långpannan, häv försiktigt upp den på galler och låt svalna under duk
  9. Klart! 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar