Saftiga morotsrutor
5 dl lättmjölk
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
200 g finrivna morötter (ca 2 st)
2 msk brödsirap
4 dl vetemjöl special
9-10 dl rågsikt
1-2 tsk salt
ev. mortlad/malen kummin
flingsalt
Gör såhär:
- Värm mjölken till fingervarmt, dvs. 37 grader. Häll över mjölken i en bunke och smula ner jästen. Rör om tills all jäst lösts upp.
- Tillsätt olja, morötter, sirap, salt och ev. kummin. Rör om.
- Häll i nästan allt mjöl (spara lite till knådningen) och arbeta ihop degen. Behöver bara knådas ett par minuter. Låt jäsa under duk i ca 30 min.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ett par minuter till.
- Smörj en långpanna av teflon med rapsolja. Lägg i degen och tryck ut den i pannan så den täcker hela botten.
- Mjöla en vass kniv och skär degen i rutor, förslagsvis 18 st rutor. Nagga degen. Strö över lite flingsalt och ev. kummin.
- Jäs under duk ca 30 min. Grädda sen i mitten av ugnen på 225 grader ca 18 min.
- Ta ut brödet ur långpannan, häv försiktigt upp den på galler och låt svalna under duk
- Klart!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar