fredag 22 augusti 2014

Choklad - vän eller fiende?

Jag har fått in ett par mail från bloggläsare om choklad. Är det nyttigt, hur många procent bör det vara, hur ofta kan man äta osv.. Tänkte reda ut detta med först lite tråkig fakta, och sedan några anledningar till att äta choklad RELATIVT ofta och i LAGOM mängd..

Choklad som sådan innehåller en del vitaminer och mineraler vilket är positivt. Problemet ligger snarare i sockerhalten. Vanliga chokladprodukter (likväl ljus som mörk choklad) kan innehålla ca 55-58 gram socker per 100 gram choklad. Dvs, en jäkla massa socker. Sockerarterna är även som oftast laktos och sackaros, vilka har ett högt GI-värde. Det betyder att ditt blodsocker kommer gå snabbt i topp men falla av lika snabbt. Inte bra för kroppen, särskilt inte för hjärtat.

Choklad innehåller även en hel del mättat fett, vilket kan ha en negativ effekt på vårt totala kolesterol. Ett undantag vad gäller mättat fett är dock det som kallas stearinsyra. När vi får i oss stearinsyra omvandlas det av kroppen till oljesyra (dvs. nyttigt fett). Ämnet har visat sig vara positivt för de skadliga blodfetterna. Chokladsorter med kakaohalt 70-86 % innehåller till största del just stearinsyra.

Kontentan av det hela är att det oftast inte är själva fettet i chokladen som är skadligt (i alla fall vad gäller mörk choklad), utan i stället sockret. Väljer du mörk choklad på 86 % kakao innehåller det en mindre mängd socker, oftast runt 18 gram per 100 gram choklad. Helt enkelt: ju mörkare choklad desto bättre.

Och nu till fördelarna med att äta choklad...


  • Choklad innehåller ämnen som ger lyster till huden
  • Forskning tyder på att människor som äter choklad oftast har lägre BMI än de människor som tackar nej till mumsigheter
  • Mörk choklad har visat sig ha positiv effekt gällande hjärt-kärlsjukdomar
  • Choklad innehåller vissa ämnen som ökar ämnesomsättningen
  • Ämnet flavonoider finns i choklad och påverkar vår hälsa positivt
  • Choklad innehåller seratonin som påverkar vårt humör och gör oss gladare
  • Brittisk forskning tyder på att ett dagligt intag av choklad kan motverka kronisk trötthet
  • Choklad innehåller ämnet thebromine som av forskare anses vara ett afrodisiakum (dvs. förbättrar samlivet i sängen..)
  • Är du ute efter antioxidanter innehåller faktiskt choklad mer av detta än många frukter
  • Choklad stimulerar blodcirkulation i hårbotten och kan motverka håravfall
  • Blodcirkulationen i hjärnan förbättras med hjälp av choklad, dvs. du blir smartare!

Tur att det finns så många anledningar till att äta choklad. Plus att det är fredag. Men håll utkik på sockret, och välj mörkare sorter!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar