torsdag 4 september 2014

Edamamebönan = proteinbönan!

En återkommande ingrediens i moderna recept är edamamebönan. Särskilt i vegetariska recept, men även som en extra mättande källa i sallader.

Edamamebönan ingår i gruppen baljväxter och har på senaste åren kallats för "The wonderbean". Smaken lutar lite åt ärta, men är mildare än så. I sallader står den sällan ut smakmässigt men ger ett härligt tuggmotstånd och en högre mättnadskänsla. Detta beror på att edamamebönor har en ovanligt hög proteinhalt i jämförelse med andra baljväxter. Förutom det är den även fullsmockad med fibrer, mineraler och vitaminer.

Hur bönan käkas är helt upp till dig. Du hittar dem tyvärr sällan färska, men finns i frysdisken och är inte särskilt dyra. Du kan koka dem lätt, hälla dem kalla direkt ner i salladen eller marinera dem i någon god blandning av ingefära, olja och chili. De fungerar även utmärkt som snacks. Ett tips är att då toppa dem med lite havssalt!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar