tisdag 23 september 2014

Känslighet mot socker

De frågor som ibland kommer in på mailen från såväl läsare som klienter är det här med socker. Den vanligaste frågan är varför vissa människor lätt går upp i vikt av att äta bakelser och annat, medans andra människor kan trycka i sig hur mycket som helst utan att kroppen reagerar.

Många som är överviktiga, jojobantar eller dylikt tillhör den grupp som inte kan äta massa socker utan att gå upp i vikt. Orsaken är att de reagerar helt annorlunda än andra på den sortens livsmedel. Sockerbaserad mat ger inte bara mättnad utan också ett psykiskt välbefinnande, en s k kick. Man blir med tiden beroende av sockerkicken. Det har alltså ingenting med dålig karaktär att göra, utan sockersuget handlar helt enkelt om hjärnans kemi.

Enkelt sagt kan man beskriva hjärnans funktion såhär:

  • För låga serotoninnivåer leder lätt till depression. Det ger även ett ökat behov av socker och snabba kolhydrater
  • För lite betaendorfin leder också lätt till depression, men även dålig självkänsla och låg smärttröskel. Detta leder i sin tur till ett starkt behov av tröst (vilket kan härledas till att tröstäta)
  • Ojämn blodsockerbalans gör att energinivån blir en enda lång berg- och dalbana för kroppen. Suget ökar och många tar till något sött för att snabbt tillgodose suget

Vill du veta mer om detta? Och önskar du hjälp med sockerberoende? Hör av dig till mig på mail så ser vi hur jag bäst kan hjälpa dig.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar