måndag 12 maj 2014

Lätt och lagom med lightprodukter? Nä.

Dessa lightprodukter som tar över livsmedelshyllorna. Hur bra är de egentligen? Att äta light ger oss människor ett bättre samvete, en mer tillfredsställande känsla över att ”jag åt i alla fall inte sådär mycket onyttigt som en vanlig cola innehåller”. Det stämmer ju i och för sig till viss del. Men om socker eller fett dras in på en produkt så ersätts det antagligen av något annat.

Vad gäller lightprodukter i största allmänhet så är egentligen det enda kravet (för att få kallas just light) att kaloriinnehållet är lägre än ”normalt” samt att fett- eller sockerhalten dragits ner. En lightprodukt kan alltså ha en mycket lägre nivå fett men fyllts på med en högre halt socker för att fortfarande få till en bra smak.

Läsk är ett annat bra exempel. De finns i flera varianter och även då i lightversion. Sockret är i många fall då kraftigt reducerat alternativt helt borttaget. Problemet är bara att det istället tillsätts artificiella sötningsmedel för smakens skull, vilket många forskare hävdar faktiskt ökar hungern. Kroppen luras av den kemiska sötman, men får inte samma energi som socker ger, och skriker då efter mer mat.

Vår kropp har även en tendens till att vänja oss vid den söta smaken i lightversioner även om det inte är ”riktigt” socker vi får i oss. Detta gör oss mer benägna att ta till något sött när vi blir hungriga.
 
Summan av kardemumman, jag diggar inte riktigt lightprodukter. Men smaken är som baken!
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar