Vad gäller lightprodukter i
största allmänhet så är egentligen det enda kravet (för att få kallas just
light) att kaloriinnehållet är lägre än ”normalt” samt att fett- eller
sockerhalten dragits ner. En lightprodukt kan alltså ha en mycket lägre nivå
fett men fyllts på med en högre halt socker för att fortfarande få till en bra
smak.
Läsk är ett annat bra exempel. De
finns i flera varianter och även då i lightversion. Sockret är i många fall då
kraftigt reducerat alternativt helt borttaget. Problemet är bara att det
istället tillsätts artificiella sötningsmedel för smakens skull, vilket många
forskare hävdar faktiskt ökar hungern. Kroppen luras av den kemiska sötman, men
får inte samma energi som socker ger, och skriker då efter mer mat.
Vår kropp har även en tendens
till att vänja oss vid den söta smaken i lightversioner även om det inte är ”riktigt”
socker vi får i oss. Detta gör oss mer benägna att ta till något sött när vi
blir hungriga.
Summan av kardemumman, jag diggar
inte riktigt lightprodukter. Men smaken är som baken!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar