Jag började då forska lite i detta. Till min hjälp fick jag ta del av en dag av hennes matintag genom en kostdagbok. Det jag fann var ganska intressant, och ni får här en kort sammanfattning av resultatet från min "mini-studie":
- Som glutenintolerant verkar det finnas en risk att få i sig för lite kostfiber. En stor del av kosten som inte fungerar för glutenintoleranta är det som mättar och skapar en bra mag-tarmfunktion dvs. fullkornsbröd, fullkornspasta etc. Rekommenderat dagligt intag av kostfiber enligt SNR är ca 25-35 g. Hennes intag av kostfiber blev endast 20 g, trots att hon äter en varierad kost med mycket frukt, grönt och ersättningsprodukter såsom bovete och hirs
- Kikar man på näringsinnehållet och jämför knäckebröd med gluten samt knäckebröd utan gluten, är det inte så konstigt att kostfiberintaget minskar och därmed mättnadskänslan. Jämför man exempelvis Wasa knäckebröd med Sempers knäckebröd innehåller Wasa dubbel mängd kostfibrer (16 g respektive 8 g per 100 g)
- Utöver detta innehåller även glutenprodukter större andel sockerater. Om man jämför exempelvis Wasa knäckebröd med Sempers knäckebröd igenligger sockerarterna på 1,2 g respektive 6 g per 100 g. Sempers innehåller alltså (per 100 g) nästan fem gånger så mycket sockerarter som Wasa. Socker = snabba kolhydrater = mättar dåligt
Ja, man skulle kunna diskutera detta i evighet. Det finns så mycket som påverkar varför man blir mätt eller inte. Men här är några riktlinjer på vägen speciellt riktade till glutenintoleranta. Det gäller att bli medveten om vad det är man ersätter det man förlorar, och hur mycket man behöver tillföra av andra livsmedel för att ha en jämn balans i kroppen. Samtidigt som du behöver arbeta med dina invanda mönster för att inte behöva leva ett liv och söka efter en känsla som kanske inte kommer.
Lycka till, och hör av er via mail om ni önskar fler tips så ska jag försöka svara så fort tiden räcker till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar