onsdag 5 mars 2014

Beroende av nässpray?

Okej jag erkänner. Hej jag heter Malin och är nässpraysberoende. Har i princip alltid varit, men kommer förhoppningsvis inte alltid vara. Hittade idag tre stycken Nezeril i  min handväska och började sakta inse att mitt beroende gått för långt. Så jag började forska lite om nässpray, och hittade detta..

Lars Lundblad, docent i öron-, näs- och halssjukdomar på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, har ett flertal patienter som använder nässpray mot bland annat förkylning. Många av patienterna använder, liksom jag, nässpray över maxdos och drabbas av kronisk nässtäppa. Problemet med receptfria nässprayer är dock att de inte hjälper mot själva inflammationen i kroppen, bara nässtäppan. Studier visar att sådana nässprayer istället kan förlänga förkylningar eftersom den normala genomblödningen i öron-, näs- och halsslemhinnorna försämras.

Enligt Lars Lundblad kan man ta nässpray max tio dagar utan risk för biverkningar och beroende. Tyvärr är det många som tar dem längre än så, ibland kontinuerligt. Kroppens egna förmåga att dra ihop blodkärlen försämras då kraftigt. Resultatet blir att blodet samlas i kärlen och därmed kan öka svullnaden i slemhinnorna så mycket som upp till 5–6 millimeter (vilket är MYCKET i våra små näsborrar). Då tar man mer spray för att kunna andas ordentligt. Det här leder till en ond cirkel som är mycket svår att komma ur.

Studier har visat att var femte svensk lider av nästäppa ofta eller regelbundet. Men det är inte alltid en förkylning som gör att man blir täppt i näsan. Många människor, främst kvinnor, använder nässpray av mer oklara skäl. Det studier uppvisar är att unga storstadskvinnor ibland får ett s k psykiskt beroende av nässpray pga. stress. De har alltid nässpray i handväskan. De utsätts för smutsig luft eller jobbar i torr luft med datorer och mycket textilier, håller högt tempo och har höga perfektionskrav på sig. De hinner ibland inte vara sjuka.

Lars Lundbergs huvudsakliga tips är att använda adrenerga nässprayer med försiktighet, använda saltlösning vid förkylning och pröva receptfri kortisonspray om du lider av långdragen nästäppa. Om effekten uteblir, sök läkare för bedömning av dina näsproblem.

Vill du läsa mer om studien så gå in på mabra.com!

Låt oss kämpa tillsammans mot nässprayen, it´s not worth it..



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar