måndag 3 mars 2014

Nästan-inte-lika-onyttig-semla-recept.

Okej det är lika bra att lägga korten på bordet direkt.. Du kommer inte kunna göra en semla som är nyttig. Det är i princip omöjligt, i alla fall om det ska smaka som en semla. Men jag tänker såhär.. om du ändå käkar något onyttigt så kan du väl lika gärna köra enda in i kaklet?

För att stilla det dåliga samvetet har jag dock hittat ett recept på semlor som är långt ifrån lika onyttiga som originalreceptet (ett bra argument att få äta två stycken..). Det bästa av allt? De smakar t.o.m. semla!

Ingredienser
25 g smör
2 dl mjölk
3/4 dl lättkesella
25 g jäst för söta degar
1/2 dl socker
1 krm salt
1 tsk kardemumma
2 krm bakpulver
1/2 uppvispat ägg
ca 6 dl vetemjöl

Inkråmet av bullarna
50 g malen mandel (gärna med skalet kvar för extra nyttigheter)
1/2 dl florsocker
3/4 dl mjölk
1 dl grädde
2 tsk florsocker (för pudrandets skull)

Gör såhär

  1. Smält smöret, tillsätt mjölk och kesella och låt vätskan bli fingervarm dvs. 37 grader. 
  2. Smula jästen i en bunke, häll över vätskan och rör om
  3. Tillsätt socker, salt, kardemumma, bakpulver, ägg och nästan allt mjöl (resten bakar du ut degen med)
  4. Arbeta ihop degen rejält (dvs. bränn lite onödiga kalorier) och låt sedan jäsa ca 30 min
  5. Efter jäsning knådar du degen på mjölat underlag
  6. Dela degen i ca 16 bitar, rulla till släta bollar och jäs sedan på plåt ca 30 min (glöm inte bakplåtspapper!)
  7. Sätt ugnen på 240 grader
  8. Pensla bullarna och grädda ca 7-8 min, låt sen svalna övertäckta på galler
  9. Skär av ett lock på vardera bulle, gröp ut en del av inkråmet och mosa ihop med mandel, florsocker, och mjölk till en bra, lagom fast konsistens
  10. Fyll bullarna med massa, lägg på vispad grädde, lock och pudra till sist lite florsocker
  11. Servera!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar