måndag 24 mars 2014

Förebygg sjukdomar i samarbete med solen.

Via iform.se hittade jag något mycket intressant. På Stanford University (USA) har man forskat gällande hur solen påverkar människans hälsa. Resultatet visar delvis på det som de flesta nog är bekanta med vid det här laget, dvs. att för mycket solbränna kan orsaka hudcancer. Men solen gör mer än detta..


Forskarna har kommit fram till att när vitamin D3 (ett förstadium till D-vitamin och som främst bildas av solens UVB-strålar) kommer i kontakt med en rad enzymer i levern och njurarna, så ombildas det till ämnet 1,25(OH)2D3. Ämnet sänder signaler till det som kallas för T-mördarcellerna som för kampen mot cancercellerna och får dessa att röra sig till hudens yttersta lager där de bekämpar både infektioner och cancer. Dvs, solstrålarna kan hjälpa din kropp att även motverka cancer.

 
Forskarna varnar dock för att lapa sol i stora mängder. Får man för mycket sol och det är mitt på dagen då solen är som starkast, bör du fortfarande undvika att bränna dig. Sola 10-15 minuter tidigt på förmiddagen eller sent på eftermiddagen utan solkräm, och gör detta mer än gärna varje dag. Använd solkräm eller täck kroppen resten av dagen om du är i solen.

Så.. Lite sol ger dig helt enkelt
  • Starkare skelett och tänder
  • Starkare immunsystem
  • Skydd mot artros, diabetes och tandköttsinflammation
  • Skydd mot andra cancerformer som bröstcancer, tjocktarmscancer och prostatacancer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar