WHO har nyligen sammanställt resultatet från en 10-årig studie där man undersökt hur olika kemikalier påverkar våra kroppar på sikt. En del av studien berörde just bekämpningsmedel och liknande kemikalier som frukt och grönsaker besprutas med. Studien visade signifikant samband mellan kemikalier från intag av frukt med risk för att insjukna i bl. a. cancer, fetma och diabetes.
Självklart ska man inte sluta äta frukt pga. detta. Men man behöver verkligen tvätta frukt och grönsaker riktigt ordentligt med en borste för att reducera mängden av kemikalier från livsmedel. Vill man få bort kemikalier ordentligt kan man gnugga in bikarbonat, vilket neutraliserar de giftiga ämnena och gör de lättare att skölja bort. Värst besprutade frukter är följande:
- Vindruvor
- Bananer
- Äpplen
- Jordgubbar
- Odlade blåbär
- Nektariner
- Persikor
- Ananas
Av svenska frukter är äpplen och jordgubbar värst besprutade.
Så, dagens tips.. Skölj frukten, kort och gott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar