onsdag 19 mars 2014

Svältläge, vad innebär det?

Svältläge är precis det du kan hamna i när du försöker gå ner i vikt alt. bygga muskler, men äter alltför lite. Tror du mig inte? Fortsätt då läs så kanske du ändrar uppfattning..

I all min kurslitteratur jag gått igenom inför utbildningen till kostrådgivare, och mängder av forskningsartiklar, hänvisar till samma sak.

När man vill gå ner i vikt handlar det om att äta balanserat. Då menar jag inte bara balanserat vad gäller näringsämnen och livsmedel, utan även vad gäller mängden. Många är inne i ett tankemönster som innebär "ät lite, gå ner i vikt". Och visst är det så, om mängden du äter är balanserad gentemot den energi du gör av med.

Som forskningen visar bör du äta max 300-600 kcal under det energibehov din kropp har per dag för att gå ner i vikt. Äter du för mycket finns det självklart risk för att gå upp i vikt. Äter du istället för lite, dvs. mindre än rekommenderad minimimängd för kalorier, finns det risk för att du istället stannar eller går upp i vikt. Detta beror flera saker, men det kanske viktigaste orsaken är den biologiska faktorn.

Kroppen har sedan urminnes tider vant sig vid att under svälttider är det fasiken viktigt att hålla kvar vid kroppens energidepåer (dvs. fett och muskler) för att kunna överleva. Äter du då för få kalorier per dag går din kropp automatiskt in i ett s k svältläge. Det är något din kropp alltid kommer göra och är inget man kan "träna" bort. Äter du dessutom extremt mycket färre kalorier än vad du behöver per dag kan din kropp även börja bryta ner muskler för att utvinna fett (då fett är kroppens "bästa" energikälla), och du får då svårt med att bygga muskler.

Så kort och gott, mitt råd till er som har svårigheter med att bygga muskler alt. gå ner i vikt:

Se över hur stort energiintag du har kontra energiförbrukning. Det bör inte ligga på mindre än 300-600 kcal per dag om du vill se resultat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar