En uppmärksam bloggläsare skickade in en näringsvärdestabell till mig, där han jämförde falukorv med pasta vad gäller proteinform. Man tänker kanske spontant att falukorven skall vinna den duellen, med tanke på att pasta mestadels består av kolhydrater och korv av kött dvs. protein. Men icke.
Falukorvs proteinhalt per 100 g = 11,3g
Pastas proteinhalt per 100 g = 12,5g
Mhm. det känns ju lite spännande. Så egentligen är det mer värt att äta 100g vanlig pasta än 100g vanlig falukorv för att höja sitt proteinintag. Falukorv som är gjort av kött (i alla fall antas vara det), och pasta som är gjort av vetemjöl.
Visst, pastan innehåller förvisso en mycket högre andel kolhydrater (dvs. bl a socker) och högre intag kalorier. Det är dock proteinet vi fokuserar på nu.Värt är alltså att understryka att det inte alltid ett livsmedel ger vad som utlovas, exempelvis vara ett proteintillskott i den dagliga födan.
Särskilt vad gäller korv (som tyvärr är väldigt gott..).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar