Nu till dagens ämne, och jag skulle vilja fortsätta lite på det här enkla att göra hemma. Jag vill tipsa om att göra ditt eget fröknäcke, knäckebröd eller vad man nu ska kalla det.. Det passar såväl alla er IBS:are där ute som glutenintoleranter. Eller för er som bara vill ha ett härligt gott knäckebröd att ha till såväl frukost som mellanmål. Till råga på allt så är det nyttigt och mättande.
Fröknäcke (ger en plåt)
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl vita, skalade sesamfrön
1 dl mandelmjöl
1 tsk psylliumfrön
2 tsk paprikapulver
0,5 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1,5 msk honung
0,5 dl rapsolja
1 dl vatten
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 150 grader
- Blanda alla ingredienser som du bedömer som torra tillsammans med kryddor i en bunke.
- Värm honungen i en kastrull och häll ner i bunken tillsammans med olja
- Koka upp vattnet och rör ner det i bunken tills du får en något jämn smet (känns smeten för stum/smulig så ha i lite mer hett vatten)
- Platta ut smeten mellan två bakplåtspapper med hjälp av en kavel, lagret ska bli ca 0,5 cm tjockt. Ta bort det översta lagret av bakplåtspapper och lägg över brödet i ugnsplåten
- Ta en kniv och gör "spår" där du helst önskar kunna bryta brödet efter gräddning
- Grädda brödet ca 30 min i ugnen (beroende på ugn då..). Det bränns lätt så var vaksam på detta.
- När du tror det är färdigt stänger du av ugnen, tar ut plåten och stjälper försiktigt över det på ett ugnsgaller.
- Ställ tillbaka ugnsgallret i den avstängda ugnen och låt torka färdigt i eftervärmen. Ha ugnsluckan på glänt och vänta ca 30 min.
- Klart!
Så enkelt att göra, och så grymt gott med med smör och ost!! (om du inte är ostfanatiker som mig så funkar såklart annat pålägg..)
(Bildkälla:http://wishesandstars.se/blogg/tag/froknacke/)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar